Skandalozna reklama u Vojvodini: Tražim paora...

Autor:

Ko bi rekao da takva frka može da se digne oko reklame za pšenicu...Evo šta piše na reklami i zbog čega je na nju usledila burna reakcija.

0
A- A A+

Reč je o reklami za "vrhunske sorte pšenice". Na bilbordu je fotografija žene koja kaže: "Tražim paora! Zlatokosa, iz dobre porodice, zdrava i snažna, spremna da rađa".

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas kao krajnje neprimernu i uvredljivu tu reklamu na bilbordima po Vojvodini kojom se poljoprivredni proizvod na omalovažavajući način dovodi u vezu sa ženama.

U sapštenju, poverenica je navela da je sadržaj u kome se žena svodi na objekat, uz stereotip da je njena jedina svrha da rađa, duboko diskriminatoran, vređa dostojanstvo žene i grubo podržava predrasude o neravnopravnosti žena."Promovisanje ovakvih patrijarhalnih modela prema kojima je za ženu važno da je iz dobre porodice, zdrava, snažna i spremna da rađa, duboko se kosi sa domaćim antidiskriminacionim propisima i zakonodavstvom. Umesto da se suzbijaju, na ovaj način se podržavaju rodni stereotipi kojima se žene omalovažavaju", navela je Brankica Janković.

Poverenica je zatražila od svih koji oblikuju javni život u Srbiji, među kojima su i kompanije i marketinške agencije, da poštuju propise i profesionalne standarde i da se uzdrže od uvredljivih, seksističkih i diskriminatorskih sadržaja, a da svoju kreativnost izraze na primeren način, poštujući dostojanstvo žene.

U saopštenju je poverenica najavila da će povodom ovog slučaja podneti pritužbu i da će se po njoj postupati u zakonom propisanom roku.


Tagovi:
Sve vijesti