Šta čitati do 18. preporučuje Andrija Milošević

Autor:

Glumac za MONDO daje preporuku knjiga koje bi svako trebalo da pročita do punoljetstva.

0
A- A A+
andrija Foto: MONDO

Andrija Milošević (37) je pozorišni, televizijski i filmski glumac i reditelj, kojeg ćemo uskoro gledati i u ulozi voditelja.

Rođen je u Podgorici, rastao u Nikšiću i maštao da postane fudbaler. Igrao je u FK Sutjeska, a već u 16. godini postao student u prvoj generaciji Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Već u drugoj godini studija je igrao u pozorištu, a onda ... znate. 2000. godine dolazi u Beograd i publika upoznaje Banja, Gavrila, Marjana Devila Devića ...

Šta najviše "svi oni" vole da čitaju, i koja je knjiga koja je ostavila dubok utisak na njih?

"Na mene je utisak ostavila knjiga 'Kad je Niče plakao'. Iako je ta knjiga komercijalna i mnogo ljudi ju je pročitalo, drago mi je što je došla do velikog broja čitalaca jer se bavi ljudskom dušom na jedan zaista pametan način".

Na pitanje koje su tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoljetstva, dobili smo poduži odgovor posvećen Branku Ćopiću!

"Do 18. obavezno Ćopića moraju da pročitaju, zato što je Ćopić jedan od naših najboljih pisaca svih vremena i sigurno jedan od najboljih pisaca za djecu na ovim prostorima. On je čovjek koji je obilježio djetinjstva, ne samo moje, nego i drugih generacija prije i posle mene i mislim da djeca moraju da otkriju njega. Ćopić je koristio svoje vrijeme, gdje su djeca u ratu, a mi smo preživjeli prije dvadeset godina jedan rat i stalno sada vodimo druge ratove ...

Mislim da je Branko Ćopić pisac koji bi trebalo djecu da nauči nekim moralnim vrijednostima, prijateljstvu, ljubavi. Djeca su u siromaštvu, ugrožena životno, a on piše te divne knjige i priča o dječijim karakterima. Milošević je poručio svima da pročitaju obavezno knjige "Orlovi rano lete" i "Ne tuguj bronzana stražo".

Sve vijesti