Vojni rok da ide u radni staž

Autor:

Poslanici Demokratskog fronta predložili su dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojom bi se muškarcima umanjila starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju za vrijeme provedeno na služenju obaveznog vojnog roka

1
A- A A+

Poslanik DF-a, Branka Bošnjak, kazala je da se na taj način obezbjeđuje načelo ravnopravnosti i jednakosti svih građana prilikom sticanja prava na starosnu penziju.

“Zadatak države je da u normativnom pogledu i praksi obezbijedi da svi građani imaju isti tretman i položaj prilikom ostvarenja određenih prava, što je osnovni motiv za predlaganje dopune Zakona”, rekla je Bošnjak u saopštenju.

Ona je dodala da poslanici DF-a utemeljenje za predlog nalaze u činjenici da su muškarci koji su služili vojni rok u bivšoj SFRJ i drugim državnim zajednicama u kojima se Crna Gora nalazila, kasnijom profesionalizacijom vojske dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na mlađe generacije.

“Vojni rok je služen u javnom interesu, bio je dužnost i čast za svakog mladića. Sa druge strane generacije muškaraca koji su na odsluženju vojnog roka proveli 12 mjeseci ili duže, prinuđeni su da idu najmanje godinu kasnije u penziju, jer
im se to vrijeme ne računa u minimalne uslove za ostvarenje starosne penzije”, saopštila je Bošnjak.

Ona smatra da bi trebalo ispraviti tu nepravdu i kroz predloženu dopunu Zakona omogućiti muškarcima da ukoliko žele smanje uslove za ostvarenje prava na starosnu penziju za period proveden u vojsci.

Bošnjak je dodala i da za realizaciju predloženog zakonskog rješenja nije potrebno obezbijediti dodatna sredstva iz budžeta. Ona smatra i da nedavno zakonsko povećanje starosne granice za penzionisanje, kako bi se izjednačili sa zakonskim rješenjima u evropskim zemljama, nije logično, ni humano, jer postoji ogromna razlika u životnom standardu i kvalitetu zdravstvene zaštite, ostvarenju osnovnih ljudskih prava i dužini životnog vijeka.

“U mnogim državama nekadašnjeg Istočnog bloka, kao što su Češka, Mađarska, Rumunija i Bugarska, priznato je vrijeme provedeno na odsluženju vojnog roka kao staž. Čak se otišlo i korak dalje, pa državni budžet pokriva uplatu doprinosa za vrijeme provedeno u vojsci”, rekla je Bošnjak.

Ona je podsjetila i da Slovenija priznaje umanjenje uslova za dvije trećine vremena
provedenog u vojsci.

“Ukoliko se ne usvoji predloženo, muškarci koji su nekad bili obavezni da služe vojni rok, ostaće u pogledu ostvarenja prava na starosnu penziju u neravnopravnom položaju”, zaključila je Bošnjak.

Sve vijesti