Kako da budete uspešni u poslu preko interneta

Autor:

Poslednjih godina ste verovatno mnogo puta pročitali pitanje kako da zaradim radeći preko interneta ili se i sami zapitali. Nove tehnologije su nam omogućile da nam tržište bude ceo svet, čak i ako nismo IT stručnjaci.

0
A- A A+

Možete da budete dizajner, prevodilac, pisac, ekonomista, arhitekta, marketing stručnjak, analitičar... da radite od kuće i pristojno zarađujete. Honorarni rad preko Interneta mogao bi da bude alternativa ne samo pojedincu, već i lokalnoj ekonomiji.

Upravo o tome govoriće Katrin Hipler, marketing menadžer Elance-a, najveće platforme za onlajn zapošljavanje, na predstojećoj internet konferenciji wwvršac. U petak i subotu će u Vršcu biti predstavljeni pozitivni primeri onih koji svakodnevno žive i rade koristeći internet kao osnovno sredstvo komunikacije i obavljanja posla iz Srbije, a mi smo pre toga sa Katrin razgovarali o prednostima ovakvog načina rada.

Kako da budete uspešni u poslu preko interneta Foto: promo Katrin Hippler
Zašto odabrati frilensing, odnosno honorarni posao?

"Na primer, fleksibilnost: oni mogu da biraju kada žele da rade i projekte koji ih zanimaju. Rad onlajn omogućava profesionalcima da napreduju u karijeri, pomažući im da razviju i prošire svoje veštine i stvore dobru reputaciju. Oni imaju lakši pristup milionima mogućnosti zapošljavanja, koji se više ne ograničavaju prostornom udaljenosti", rekla je za MONDO Katrin Hipler.

Koja je najveća zabluda o ovakvoj vrsti zapošljavanja?

"Rekla bih da je najveća zabluda u vezi sa frilenserima da se oni honorarno zapošljavaju samo zato što ne mogu da pronađu posao od 9 do 5. Realnost je da se većina honoraraca zaista odlučila za ovaj način života. Prema našem nedavnom istraživanju o frilensingu u Americi - više od polovine honoraraca se odlučilo za ovaj način rada ne iz nužde, već zato što im veliki motiv predstavlja fleksibilnost koju imaju, kao i što rade interesantan posao".

Da li honorarni posao stresniji nego posao "od 9 do 5"?

"Ne, zapravo jedan od najvažnijih pokretača honoraraca je što imaju fleksibilan raspored, odnosno mogućnost da birau kada i gde će da rade. Još jedan važan faktor je da honorarci imaju bolju kontrolu nad sopstvenim izvorom prihoda. Rad za jednog poslodavca je stvar prošlosti. Danas je prosečno trajanje zaposlenja u jednoj firmi oko četiri godine, a za nove generacije i pola od toga. Najuspešniji profesionalci u budućnosti biće oni koji koji konstantno stiču nova znanja, napreduju i proširuju svoj portfolio".

Zajednica od 13 miliona

Elance-oDesk zajednicu čini 3,7 miliona preduzeća i 9,3 miliona honoraraca, koji će u 2014. zaratiti više od 900 miliona dolara preko ove platforme za onlajn zapošljavanje. Godišnje se samo na ovom sajtu objavi više od 2,7 miliona oglasa za posao i ima honoraraca i preduzeća iz preko 180 država širom sveta.

  Koja je najvažnija lekcija za svakog honorarca ili za osobe koje bi želele da budu frilenseri?

"Kao honorarac imate priliku da gradite svoju reputaciju na sajtu i ako ste se dobro pokazali na prethodnim poslovima imate veću šansu da budete više i bolje angažovani. Postoje neki uopšteni saveti za sve kako bi bili uspešni frilenseri.

Komunicirajte rano i često: Budite proaktivni, ne čekajte da klijent dođe do vas.

Kada ste u nedoumici, pitajte: Ovo će pomoći da razjasnite zabunu, štede vreme i posao nastavlja da teče bez problema.

Postavite jasna očekivanja: Budite realni i iskreni u realizaciji projekta i brzo upozorite klijenta kada dođe do problema.

Držite se rokova: Završite svoj posao na vreme, svaki put. Ukoliko mislite da ćete prekoračiti rok, obavestite o tome svog klijenta, kako bi znao da planira u skladu sa tim.

Budite osoba sa kojom je zadovoljstvo raditi: Pažljivo osluškujte zabrinutost svojih klijenata. Pozitivan stav je ključ za izgradnju vašeg profesionalnog ugleda.

Manje obećanje, veća isporuka: Nikada nemojte da obećate više nego što možete da uradite i uvek uradite i malo preko onoga što je dogovoreno. To je tajna srećnih klijenata i supešne karijere!"

Sve vijesti