Dodik predsednik, Ivanić u Predsedništvu?

Autor:

Partija demokratskog progresa proglasila je pobedu kandidata Saveza za promene za srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića na teritoriji RS. SNSD: Dodik ostaje predsednik RS; SDS: Utakmica još nije završena!

0
A- A A+

Dodik predsednik, Ivanić u Predsedništvu? Foto: MONDO/Vesna Kerkez
SNSD je proglasio treću uzastopnu pobedu saopštavajući da je Milorad Dodik ubjedljivo pobedio protivkandidata Ognjena Tadića sa oko 11 hiljada glasova, dok je stotinu glasova presudilo da Mladen Ivanić odnese pobedu nad njihovim kandidatom Željkom Cvijanović.

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik je na pres konferenciji naglasio da je takav rezultat stigao zbog bošnjačkih glasova u korist Ivanića.

U SNSD kažu da ova stranka vodi i u parlamentu BiH i u Narodnoj skupštini Srpske.

Nenad Stevandić, potpredsednik Srpske demokratske stranke, tvrdi da je SDS jedini pravi pobednik izbora u RS i da je ova stranka ostvarila ogroman rast na svim nivoima.
On je na konferenciji za novinare naveo da je krajnje neizvestan rezultat kada je reč o kandidatima za predsednika RS.

"Utakmica još nije završena. Bilo bi dobro da sačekamo da legalni organi završe svoj posao", rekao je Stevandić ne priznajući još pobedu Dodika.

On je istakao da je SDS u Banjaluci imao rast od 300 odsto kada su u pitanju liste za Narodnu Skupštinu RS i Parlamentarnu Skupštinu BiH i naveo da će SDS imati najmanje 25 mandata u Narodnoj skupštini za razilku od sadašnjih 18, te da će u Parlamentu BiH imati najmanje pet mandata.

Na pitanje da li je istina da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik telefonom zvao predsednika SDS-a Mladena Bosića radi dogovora o postizbornoj koaliciji Stevandić je rekao da je sumnjivo da neko zove nekog dok još nije završen izborni proces i da je to strah od trenda, a trend je da SDS raste.

"Dok neko ne bude sve stranke zvao na dogovor kao pobjednik trke za Predsednika RS o koalicijama je iluzorno pričati", rekao je Stevandić.

Potpredsednik PDP-a Igor Crnadak rekao je da podaci kojima raspolaže ova partija ukazuju da je pobjednik trke za srpskog člana Predsjedništva BiH kandidat Saveza za Promene Mladen Ivanić.

"Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova Mladen Ivanić osvojio je 297.800 glasova, odnosno 900 i nešto više od Željke Cvijanović. I od našeg izvora koji kontroliše rad CIK-a imamo informaciju da na osnovu 99,5 odsto glasova Ivanić vodi sa 300 i nešto glasova ispred Cvijanovićeve i da se to neće značajno menjati", rekao je Crnadak.

On je rekao da su prvi rezultat PDP-a za NSRS i Parlament BIH dobri i da će PDP u budućem sazivu Parlamenta Srpske imati osam poslanika, te da je u koaliciji sa NDP, osvojio dva mandata u Parlamentu BiH.

"Trka za predsednika je vrlo neizvesna i odlučiće je foto-finiš", dodao je Crnadak.

Prema navodima PDP-a od prijepodne na osnovu prebrojanih 95,52 odsto listića, Ivanić je osvojio 297.751 glas, dok je kandidat Koalicije SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović osvojila 296.640 glasova.

Potpredsednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da treba da se prebroje listići sa još 17 biračkih mesta, što je manje od pola procenta glasova, koji ne mogu uticati na postojeći rezultat.

"Ostatak od 676.722 prebrojanih su glasovi kandidata SPP-a Gorana Zmijanjca i nevažeći listići", rekao je Borenović.

On je dodao da je na području Banjaluke Ivanić osvojio 42.406, a Cvijanovićeva 48.254 glasa. Borenović je naveo da je uzorak glasova za predsjednika Republike Srpske još manji od uzorka za člana Predsjedništva BiH i da je rezultat vrlo tijesan, zbog čega se u narednih nekoliko časova očekuje obrada preostalih rezultata.

Nakon što je na twitteru objavljeno da je Mladen Ivanić na 99,3 odsto obrađenih biračkih mjesta pobijedio u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH, Borenović je tu inoformaciju potvrdio za MONDO.

Prema njegovim riječima, CIK BiH će u 14 časova potvrditi da je kandidat Saveza za promjene osovjio više glasova u odnosu na kandidata koalicije SNSD-SP-DNS.


Borenović je ranije izjavio da od ukupno 640.000 prebrojanih glasova, kandidat Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić vodi sa 4.000 glasova.

"Ubeđeni smo da je poslednja konferencija za novinare SNSD-a demantovala sam SNSD i potpuno demaskirala njihovu priču o pobedi Željke Cvijanović", rekao je Borenović novinarima u Izbornom štabu PDP-a u Banjaluci.

Borenović je rekao da je, prema podacima Centralne izborne komisije BiH, u Banjaluci glasalo 103.000 birača, što znači da SNSD dodaje nekih 10.000 birača i to bez trećeg kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH i nevažećih listića.

Borenović tvrdi da to pokazuje da je "zakazala matematika u Izbornom štabu SNSD-a, jer je u dva sata u Banjaluci glasalo 10.000 više glasača nego što je objavljeno po CIK-u BiH".

"Tri sata nakon proglašenja izborne pobjede čujemo u SNSD-u da nije izborna pobeda, nego da Cvijanovićeva vodi i da fali nekih 20 biračkih mjesta iz Banjaluke, a pre dva sata je bilo sve prebrojano", kaže Borenović.


Tagovi:
Sve vijesti