Crne tačke na zubima, a nije karijes - šta je to?

Autor:

Crne tačkice na zubima ne moraju uvek značiti da je zub pokvaren. Na pitanje našeg čitaoca šta su i od čega nastaju ove crne tačke na zubima, odgovorio je oralni hirurg dr Neven Kujačić.

0
A- A A+

Dragan, Čačak:

Imam crne tačkice na nekoliko zuba, stomatolog mi je rekao da to nije karijes, ali da mogu da očekujem da se ti zubi nakon nekog vremena pokvare. Zanima me šta je to?

Dr Neven Kujačić, oralni hirurg:

Poštovani Dragane,

pre nego Vam odgovorim, ukratko bih naveo neke od uzroka prebojenosti zubnih tkiva:
oboljenja poput tetanija, porfirije, rahitis, prekomerno unošenje - korišćenje preparata fluora u doba razvoja zuba, upotreba tetraciklina u dečjem uzrastu, konzumiranje čaja, kafe, cigareta...

Prebojenost u vidu mrlja - tačkaste forme, u vratu zuba uz same desni ili u jako izraženim figurama - brazdama na griznim površinama zuba, takozvani karijes predilekciona mesta.

Sam karijes, u zavisnosti od dubine zubnog tkiva u koje prodire daje promenu boje: površinski-superficijalni karijes koji je u samoj gleđi, podminirajući karijes ne zahvata dublje zubno tkivo, a daje sivu prebojenost i penetrirajući karijes, koji klinički izgleda tačkasto, ali prodire u duboko zubno tkivo (gleđ i dentin) i uglavnom se dijagnostikuje rö snimkom.

Dragane, naveli ste da je Vaš problem, tačkasta prebojenost, uočen u nekoj od poslednjih poseta stomatologu i da je lekar klinički utvrdio da promene nisu za trenutno saniranje.

Pretpostavljam da je reč o pigmentaciji u vratu zuba ili u fisuri zuba, sa tendencijom da preraste u karijesnu leziju ili je u pitanju neki od početnih vidova karijesa.

Nove odgovore lekara, vesti u vezi sa zdravljem, lepotom, negom kože i kose, ishranom... pratite i na Facebook stranici MONDO Klinika.

Sve vijesti