"Stub soli" u Dodest-u

Film je inspirisan starozavjetnom pričom o Lotovoj ženi koja je pretvorena u stub od soli, jer se osvrnula ka Sodomi, uprkos božjoj zabrani

0
A- A A+

Nevladina organizacija NOVA, Centar za feminističku kulturu u Podgorici u saradnji sa KIC-om "Budo Tomović" organizuje u ponedjeljak u 19 sati projekciju filma "Stub od soli" u sali Dodesta.

Ovaj dvadesetominutni autorski film, koji je nastao u produkciji NVO NOVA, kolažira replike crnogorskih umjetnica Vesne Bošković, Ervine Dabižinović i Suzane Pajović-Živković na starozavjetnu priču o Lotovoj ženi koja je pretvorena u stub od soli zato što se osvrnula ka Sodomi, uprkos božjoj zabrani.

Film je nastao u okviru projekta "Kultura je ženskog roda", čija je autorka Nataša Nelević, a koji je podržala Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu. U radu na filmu učestvovali su i snimatelj Nemanja Dabanović, montažer Aleksandar Pejović i produkcija "Dreamy".

Nakon projekcije, autorke će govoriti o svojim motivima i iskustvima vezanim za rad na ovom filmu, o svojim pogledima na ženske/feminističke umjetničke prakse, a gosti i publika biće pozvani da učestvuju u diskusiji o svim pitanjima koja pokreće jedan ovakav projekat.

Film "Stub od soli" je prvi umjetnički projekat u Crnoj Gori koji okuplja imaginaciju crnogorskih umjetnica oko jednog iskustva, koje se kulturološki prepoznaje kao žensko i kontrastno patrijarhalnom pogledu na ženu.
(MONDO)

Sve vijesti