Vijesti: NATO zainteresovan da gradi bazu u Maslinama

NATO je zaninteresovan da izgradi bazu u Podgorici i prije nego Crna Gora postane članica zapadne vojne alijanse! Dnevnik Vijesti piše da je kom...

0
A- A A+

NATO je zaninteresovan da izgradi bazu u Podgorici i prije nego Crna Gora postane članica zapadne vojne alijanse!

Dnevnik Vijesti piše da je komanda KFOR-a zainteresovana da u Podgorici izgradi bazu koja bi koristila za odmor trupe koje prolaze kroz teritoriju Crne Gore na putu ka Kosovu, ili po povratku.

„Visoka delegacija komande NATO snaga na Kosovu posjetila je nedavno Podgoricu, i sa čelnim ljudima Generalštaba obišla kasarnu „Masline“. U tom vojnom objektu bi, ako se postigne dogovor, bila izgrađena baza KFOR-a“, pišu Vijesti.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da podgoričkom listu da je komanda KFOR-a zainteresovana za korišćenje nekih objekata Vojske Crne Gore za kratkotrajni odmor trupa.

„Predstavnici Ministarstva odbrane, Generalštaba i KFOR-a razgovarali su o tranzitnim rutama koje bi koristile KFOR snage kroz Crnu Goru, kao i mogućnosti korišćenja određenih objekata VCG za kratkotrajni odmor trupa koje su u tranzitu, a u skladu sa Tranzitnim sporazumom“, kazao je portparol ministarstva Vidak Latković.

KFOR je takođe iskazao interesovanje za korišćenje kapaciteta regionalnog Centra za obuku pilota na helikopterima.

„Za sada, nije predviđena adaptacija objekata, već bi se koristili postojeći kapaciteti, a troškovi privremenog boravka snosio bi KFOR“, kazao je Latković.

On je podsjetio da je Tranzitnim sporazumom predviđeno pravo prolaska i kratkotrajnog odmora NATO trupa u Crnoj Gori.

„Vijesti“ pišu da je komanda KFOR-a je obavijestila nadležne u vrhu vojnih vlasti da su zainteresovani da u slučaju da im se odobri lokacija na teritoriji Crne Gore, oni finansiraju kompletnu izgradnju ili rekonstrukciju postojećih vojnih objekata za njihove potrebe.

Navodno bi kontingenti KFOR-a koji prolaze kroz Crnu Goru koristili bazu u Podgorici za „odmor trupa“, eventualno prenoćište, dopunu goriva za vozila, ali i, ako se ukaže potreba, rotaciju snaga.

U objektima u Podgorici, prema informacijama „Vijesti“, NATO snage iz sastava KFOR-a ne bi u Crnoj Gori boravile stalno, nego samo ako se za tim ukaže potreba.

Osim na Kosovu, NATO već ima nekoliko baza u ovom dijelu regiona, od kojih se za potrebe mirovnih operacije najčešće koriste one u Tuzli u Bosni i Hercegovini i na sjeveru Albanije.

Prolazak NATO snaga kroz Crnu Goru omogućen je Sporazumom o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama koji su u novembru prošle godine potpisali crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić i zamjenik komandanta združenih snaga NATO-a iz Napulja general Piter Pirson.

(MONDO)

Sve vijesti