Nije samo Amerika: I EU nadzire net!

Elektronska prismotra nije samo američki specijalitet - i u EU nezakonito prate korisnike interneta, tvrde stručnjaci

0
A- A A+

U pojedinim zemljama članicama EU razbuktavaju se strasti povodom internet - praćenja građana, koje vrše specijalne službe. Holandskog eksperta Petera Hustinksa, jednog od autora reforme koja je usmjerena na usavršavanje zakonodavstva u vezi sa zaštitom personalnih podataka, brine to što EU ignoriše sopstvene norme i pravila.

Provajderi nekih internet sajtova u EU sakupljaju takozvane cookies - fragmente kompjuterskih podataka na osnovu kojih može da se sudi o aktivnosti posjetilaca pojedinih stranica, kao i o njihovim interesovanjima. Prema postojećem zakonodavstvu, sakupljanje takvih podataka bez prethodnog upozoravanja korisnika nije dopušteno.

Ipak, to se, prema podacima Petera Hustinksa, čini u pogledu korisnika sajtova Evropske komisije, Evropskog parlamenta pa i sajta EURES - evropskog Portala mobilne radne snage.

Danas je teško zaključiti ko koga prati na internetu.

Izvrši direktor njemačke grupe kompanije BITKOM Berhard Roleder upozorava da je potrebna saradnja specijalnih službi u sferi savremenih elektronskih komunikacija. Stručnjaci procjenjuju da se Evropljani osjećaju poput likova iz Orvelovog svijeta u kome vlada Veliki brat - navodi Glas Rusije i nikada ne mogu biti sigurni ko ih prati i zbog čega.

(Srna)

Sve vijesti