Policija će kriminalce juriti i trojancima?

Španska policija bi uskoro mogla krminalce da goni i kompjuterskim virusima - trojancima!

0
A- A A+

Španski ministar pravosuđa, Alberto Ruiz-Galjardon naredio je izradu nacrta zakona za krivičnu proceduru, kojom će policiji biti omogućeno da instalira “trojance” na računare određenih pojedinaca.

Nacrtom će biti omogućena “daljinska kontrola nad računarima”, uključujući tablete i pametne telefone povezane sa osobama osuđenim do tri godine za prekršaje u sajber prostoru, terorizam i organizovani kriminal. Međutim, sudije će morati da opravdaju potrebu za intervenciju prije nego što omoguće policiji da djeluje.

Prema članu 350 predloženog nacrta, tužilaštvo će moći od sudije da traži “instalaciju softvera koji omogućava daljinski pregled sadržaja računara bez znanja vlasnika, kao i drugih elektronskih uređaja, kompjuterskih sistema, instrumenata za masovno skladištenje podataka, tableta, smartfona i drugih elektronskih naprava”.

Drugim riječima, nacrt zakona će omogućiti instalaciju trojanaca, štetnih programa instaliranih na razne računare, čime se dobija kontrola nad sadržajem bez znanja korisnika kompjutera.

(MONDO - agencije)

Sve vijesti