“Tivatsko kulturno ljeto” od 4. jula do 30. avgusta

U programu su Mediteranski pozorišni festival „Purgatorije“,baletska predstava „Hamlet“, različiti likovni i literarlni programi

0
A- A A+

Tradicionalna manifestacija Tivatsko kulturno ljeto, u produkciji Centra za kulturu Tivat, biće otvorena u petak 4. jula, predstavom za djecu „Ljepotica i zvijer“ Kruševačkog pozorišta, a trajaće do kraja avgusta.

“Vijesti” prenose da su programom ovogodišnjeg „Tivatskog kulturnog ljeta“ obuhvaćeni raznovrsni sadržaji, od dječijih pozorišnih komada do elitnih programa, poput raskošnih baletskih predstava.

Organizatori su ovog ljeta posebnu pažnju posvetili teatarskim sadržajima, pa će pored okosnice programa – Mediteranskog pozorišnog festivala „Purgatorije“, koji se održava od 27. jula do petog avgusta, biti izvedeno još dvadesetak raznovrsnih pozorišnih predstva među kojima su i komadi „Jazavac pred sudom“ Narodnog pozorišta iz Banjaluke, „Nenagrađeni ljubavni trud“, „Betula u Malu Valu“ i „Bokeški D-mol“ tivatskog Centra za kulturu, „Lažljivci“ i „Zauvijek tvoj“ Gradskog pozorišta iz Podgorice, „Život po receptu“ i „Stand up“ Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, „Maškarate ispod kuplja“ i „Čarobnjak“ Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja“, „U posjeti kod gospodina Grina“ i „Stilske vježbe“ zagrebačkog Teatra „Planet Art“ i druge.

Poseban spektakl na programu je 15. avgusta, kada će biti održano 100-to po redu izvođenje najpopularnije i najnagrađivanije predstave iz produkcije Centra za kulturu Tivat – komad „Bokeški D-mol“, koji će za tu priliku biti posebno odigran u autentičnom ambijentu glavnog gradskog trga u Perastu.

Što se samog festivala „Purgatorije“ tiče, ove godine u takmičarskoj konkurenciji za nagrade boriće se sedam predstava iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije i to obnovljena predstava „Innominato“ Centra za kulturu Tivat, „Don Krsto“ u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i „Grada teatra“ Budva, „Skup“ kazališta „Marin Držić“ iz Dubrovnika, „Sluga dvaju gospodara“ Narodnog pozorišta iz Užica, „Povratak Kazanove“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, „Dundo Maroje“ u koprodukciji Makedonskog nacionalnog teatra iz Skoplja i Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, te komad „San ljetnje noći“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

Posebna atrakcija za publiku biće baletska predstava „Hamlet“ za koju je muziku napisao Petar Iljič Čajkovski, u izvođenju baletske trupe „Croatia“ iz Zagreba, a koja je na programu 15. jula.

Ljubitelji likovne umjetnosti tokom TKLJ će u galeriji srednjovjekovnog ljetnjikovca „Buća-Luković“ biti u prilici da pogledaju izložbe Miomira Vemića, Mladena Blaževića i Vidaka–Dada Radmilovića, kao i izložbu filatelističkih kolekcija Toma Katurića.

Među literarnim programima ovogodišnjeg TKLJ ističu se književne večeri i promocije knjiga Eve Ras, Gordane Ćirjanić i Mirjane Đurđević, a koncerte će ovog ljeta u Tivtu održati kamerni sastavi „Virtuosi di Praga“ i „Trio Con Spirito“, kvartet „Misterija“, Uroš Dojčinović, bluz sastav „Zozophonic Orchestra“, Vesna Pisarović i Rambo Amadeus.

(MONDO)

Sve vijesti