Besplatan Kaspersky antivirus za mobilne

Kompanija Kaspersky Lab na MWC sajmu predstavila je antivirus softver za Android uređaje, koji će korisnicima biti dostupan i u Free verziji.

0
A- A A+

Na Svjetskom kongresu mobilne telefonije kompanija Kaspersky Lab predstavila je svoj novi antivirus softver nemijenjen mobilnim telefonima i tabletima sa Android platformom. Ovaj antivirus za nekoliko dostpuna biće dostupan i u besplatnoj verziji

Prema riječima predstavnka ove kompanije Apple ima najsigurniji mobilni sistem među smartfonima, jer u pozadini ne dozvoljava rad aplikacija koje potpisuju tzv. “treće strane”. Na taj način podaci korisnika su zaštićeni od tajnog i neprimjetnog slanja na druge uređaje preko Internet ili neke druge aktivne veze. Što se Androida tiče, Android je veoma podložan napadima virusa, a Windows Phone i BlackBerry gotovo da trenutno takvim vrstama napada nisu zanimljivi.

Istraživanja kompanije Kaspersky pokazala su da sve veći broj korisnika isti mobilni uređaj, bilo smartfon ili tablet, koristi u poslovne i privatne svrhe i na taj način i jedne i druge podatke istovremeno izlaže riziku i napadima. Zaposleni na taj način i svoju firmu u kojoj rade izlažu velikom riziku da budu hakovane ili na neki drugi način štećene.

Kako bi se omogućila adekvatna zaštita na Android mobilnim uređajima kompanija Kaspersky Lab je napravila Mobile Security paket, koji obuhvata tri tipa zaštite. To su Antivirus skener zaštita, sistem protiv krađe i filter za poruke i pozive.Antivirus funkcioniše kao i svaki drugi antivirus softver na računaru, redovno prateći sistem, otkrivajući pretnje i preuzimajući sveže nadogradnje antivirus baza.

Sistem protiv krađe omogućava da u potpunosti ili selektivno obrišete sadržaj sa svog telefona nakon krađe ili gubljenja. Ova funkcija, takođe, omogućava da locirate svoj telefon, pa čak i da napravite fotografije okruženja u kojem se nalazi. Na taj način obezbijedićete eventualne fotografije lopova, koje će vam telefon tajno poslati na mejl kada se uređaj konektuje na bilo koji način na Internet. Anti-theft opcija omogućava čak i aktiviranje alarma ukoliko telefon zaturite u gužvi, neurednoj sobi ili na nekom drugom mjestu. Anti-theft funkcija aktivira se slanjem SMS poruke ili preko Kaspersky sajta nakon gubitka telefona ili krađe.

Filter SMS poruka i poziva formira crnu listu pošiljalaca i pozivalaca, na osnovu koje softver blokira dolazni saobraćaj tih korisnika, kako ne bi mogli više da vas uznemiravaju.

(Marko Čavić, MONDO)

Sve vijesti