Džejmi Oliver o srpskim ćevapima, rakiji...

Džejmi Oliver je napisao pohvalni tekst o srpskoj kuhinji, na osnovu iskustva svojih saradnika koji su u Beogradu probali roštilj, rakiju...

0
A- A A+

Džejmi Oliver je oduševljen srpskom kuhinjom. Na svom blogu je napisao da su Srbi narod koji se pridržava tradicije i toga da se jede tri puta dnevno.

"Večera je najobimniji obrok, budite spremni da će vaš stomak imati težak posao da svari sve što ste u sebe unijeli", napisao je Džejmi.

On, takođe, upozorava i na činjenicu da Srbi jedu mnogo mesa i to raznog: svinjskog, goveđeg, pilećeg... i da je strancima potrebna pomoć konobara ili prijatelja Srbina prilikom čitanja jelovnika u restoranu i odabira jela.

"Srbi su pravi Evropljani, ako je suditi po doručku", piše Džejmi i objašnjava da se u Srbiji za prvi dnevni obrok jedu kajgana, tost sa puterom i džemom i kafa. "Jede se i domaća pavlaka koja se pravi kod kuće, kao i sudžuk - specijalna kobasica."

Saradnici slavnog kuvara koji su boravili u Beogradu, okarakterisali su ručak u prijestonici kao mješavinu muslimanske i slovenske kuhinje.

"Supa, kao prvo jelo, je dio evropske baštine, ali je suvo začinjeno meso, koje potom slijedi, naslijeđe predaka koji su došli iz Azije."

Kada je riječ o glavnim jelima jede se sve svašta: pljeskavice, ćevapi, đuveč, Karađorđeva šnicla, koju su opisali kao pohovani kotlet.

"Tradicionalna srpska večera ima nezaboravan ukus mesa s roštilja i povrća: podvarak, prebranac, mućkalica... Uz sve to se pije veoma jako nacionalno alkoholno piće, rakija koja može imati razne ukuse. Sadrži od 40 do 50 odsto alkohola, ali nema hemikalija."

Džejmi kaže da osim rakije, Srbi piju i pivo, koje je jeftino i može se kupiti u svim prodavnicama.

Što se zabave tiče, kaže da je atmosfera u srpskim kafanama nezaboravna.

(MONDO)

Sve vijesti