PLIVANJE: Supersonična odijela za Amere

Felps, Lohte i drugi članovi američkog olimpijskog tima dobili vjetar u leđa. U Londonu će nositi nova "superodijela".

0
A- A A+

Majkl Felps, Rajan Lohte i ostali plivači koji će predstavljati SAD na Olimpijskim igrama u Londonu predstavili su nova, high-tech odijela za koju proizvođač tvrdi da su "revolucija" i da su "u opasnosti" mnogi svjetski rekordi.

Za "Fastskin3", kako se zovu nova odijela marke "Spido" (Speedo), tvrdi se da su najbrža ikada napravljena i da će značajno poboljšati rezultate plivača koji ih budu nosili. Nov proizvod uključuje i aerodinamične naočari i kape.

Felps, Lohte i ostali iz američkog olimpijskog tima predstavili su ih na svojevrsnoj reviji u Njujorku.

"Uvijek sam smatrao kul poklonom to što sam znao da na raspolaganju imam najbolja odijela", rekao je Felps, koji je harao na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Predstavnici "Spida" kažu da su na novim odijelima radili pune četiri godine i da im je cilj bio da modernu tehnologiju "sjedine" sa prirodnim talentom plivača.

Nova odijela štede kiseonik za čak 11 odsto i da za više od 15 odsto smanjuju otpor prilikom plivanja pod vodom i 5,2 odsto na površini.

"U sportu u kojem odlučuju djelići sekunde, ovakva prednost može biti ogromna", rekao je Felpsov trener Bob Bouman, koji je pomogao pri izradi odijela.

Nova odijela odobrila je Međunarodna plivačka federacija (FINA).

Rajan Lohte koji je najveći favorit na predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu kaže da se u novim odijelima osjeća kao "superbiće", "natčovjek".

"Kad obučem odijelo osjećam kako da mogu da pobijedim bilo koga. Osjećam se kao junak akcionih filmova", slikovit je bio Lohte.

(MONDO)

Sve vijesti